0

Din varukorg är tom

ONLY THREE BALLS MATTER

Världens bästa underkläder är också de bästa för världen.

"Den globala textil- och modeindustrin är en av de mest skadliga industrierna för världen, och därav måste modevarumärkena ta ett större ansvar över materialen de använder."

Ansvarsfulla företag letar konstant efter mer ekologiskt hållbara material. Ekologiska material tillverkas hela tiden mer och mer, men tillgången är fortfarande bristfällig. Flera företag konkretiserar cirkulär ekonomi genom att (åter)använda exempelvis polyamid från havens plastskräp. Ett sådant företag är det finska underklädsvarumärket the other danish guy.

”Bomull är det vanligaste materialet för underkläder. Tyvärr är det även det mest oekologiska och oetiska: tillverkningen av ett kilo bomull kräver 11 000 liter vatten. Då det tillverkas i geografiska områden där vatten skulle behövas t.ex. för att odla mat, är det ingen lätt fråga”, säger grundaren av the other danish guy, Tommi Lähde.

    


Eftersom märket tog beslutet att inte använda bomull, måste de hitta ett material som gjordes av plastskräpet i haven — såsom övergivna fisknät. ”Rätt hanterat och finslipat är det dessutom ett ytterst behagligt material. Ordet ’plast’ är ofta lite vilseledande. Dessa andas, och är inte otrevligt svettiga. De är inga plastkassar, och gummi är ju ett helt annat koncept. Det har sina egna användare.” Se här vad är Smoothshell™ och hur tillverkas det?

"Det råmaterial vi använder tar inte slut helt genast. Haven drunknar i plastskräp och fisknät. Enstaka, små gärningar räddar inte denna situation."

För att vår aktivitet ska ha någon som helst nytta, måste den bli kommersiellt stor. Miljömedvetenhet är kraftigt ideologiskt stämplat, och tyvärr leder det ingenstans. När plastet i haven får något det kan användas till, något som behövs varje dag, blir volymen tillräckligt stor och mängden skräp minskar. En förändring mot det bättre kan startas med ett par underkläder, som inte känns som något alls, varken på kroppen eller i samvetet.


only three balls matter
™  -  two of your own and the one we live on